Mentora möter

Vad är Mentora möter?

Under ht 19/vt 20 bedriver MENTORA ett informationsprojekt i form av en workshop för åk 2 på gymnasieskolor runtom i Sverige.

Syftet med workshopen är att öka gymnasieungdomars kunskaper om innebörden av strukturellt våld mot kvinnor, vilka bakomliggande faktorer som kan vara bidragande i fallet Guatemala samt uppmuntra till ett nykolonialt kritiskt tänkande i globala frågor. Genom att ta del av unga kvinnors personliga berättelser och framtidsplaner skapas rum för spegling och identifikation.

Workshopen strävar efter att skapa entusiasm och väcka nyfikenhet om hur rättvis tillgång till utbildning är avgörande för hållbar utveckling i relation till de Globala utvecklingsmålen och vilken roll det civila samhället spelar.

MENTORAs upplägg är utformat för att komplettera befintlig läroplan och håller ett interaktivt, nyfiket och kunskapsuppmuntrande förhållningssätt där gymnasieeleverna står i centrum.

Har du frågor eller vill du boka oss till din skola?

Kontakta admin@mentora.eu

Jag är vuxen och vill veta mer – hur gör jag?

Under våren 2020 kommer Mentora möter även att genomföra en kostnadsfri heldagsutbildning på Folkuniversitetet i Stockholm.

Kursen vänder sig till vuxna deltagare med ett intresse för global hållbar utveckling och kvinnors rättigheter. MENTORAs heldagsutbildningen har ett dynamiskt och interaktivt tilltal som varvar fakta/teori, diskussion, bildanalys, filmvisning och övningar.

Heldagsutbildningens format är anpassat för vuxna deltagare med någon form av yrkeserfarenhet, utbildning och livskunskap. Deltagarna ges utrymme till inflytande över utbildningsdagen genom frågor och diskussioner i mindre grupper. MENTORA bjuder på lunch och fika! Inga förkunskaper krävs.

Mer information kommer.

Vad innebär Mentoradiplomet?

Mentoradiplomet delas ut till det projektarbete i åk 3 på gymnasiet som på ett innovativt och kunskapshöjande vis belyser ett eller fler av följande områden:

 • Kvinnors rättigheter
 • Kvinnors situation i Guatemala och/-eller Centralamerika
 • Rättvis tillgång till utbildning och de globala målen 4,5,10
 • Kritiskt tänkande och nykolonial analys i relation till globala rättighetsbaserade frågor

Mentoradiplomet delas ut en gång om året. Eleven eller elevgruppen tilldelas ett diplom samt intervjuas i MENTORAs sociala medier och på webbsidan. Det vinnande bidraget presenteras med bild och text på MENTORAs hemsida.

Genom att söka en djupare helhetsförståelse och historisk grund för globala utvecklingsfrågor så vill informationsprojektet uppmuntra gymnasieelever att se sig som möjliga aktörer och påverkare utifrån ett rättighetsbaserat perspektiv. Mentoradiplomet uppmärksammar just gymnasiearbeten med förhoppningen att stärka unga individers uppfattning av sin betydelse för det civila samhället.

Projektledare/pedagog på deltid med kunskap om kvinnors rättigheter sökes!

MENTORA är en svensk ideell organisation som verkar för personlig och professionell utveckling för unga kvinnor i Guatemala genom fördelning av mentorskap och studiebidrag. Nu befinner oss i startgroparna för organisationens första större informationsprojekt och söker därför en projektledare med särskild kunskap om kvinnors rättigheter och framställande av pedagogiskt material. Vi söker en driven, innovativ och självgående projektledare på deltid med ett starkt engagemang för våra frågor.  MENTORA är baserade i Stockholm men vi ser att detta uppdrag skulle kunna genomföras på distans inom Sverige.

Vi ser gärna att du har:

 • Relevant akademisk utbildning
 •  God kunskap om kvinnors situation i Guatemala
 • Tidigare erfarenhet av informationsarbete ur ett rättighetsperspektiv
 • Tidigare erfarenhet att ta fram pedagogiskt utbildningsmaterial
 • Mycket goda kunskaper i spanska för tal och skrift
 • God förmåga att kommunicera i tal och skrift
 • God förmåga att samordna, samarbeta, koordinera, planera

Välkommen med ditt CV och personligt brev till oss på MENTORA. Senast den 25 augusti 2019 vill vi ha din ansökan till admin@mentora.eu

För frågor mejla i första hand till följande mejladress: admin@mentora.eu

Läs mer om oss på www.mentora.eu

Kontaktpersoner:

Helena Pettersson, 073-247 51 31
Shari Sabel Strandmark 073- 707 22 72

Informationsprojektet Mentora möter genomförs med stöd av Forum Syd.